Kunskapsbank

Syremätning – Har det någon betydelse hur man mäter?

Det finns olika sätt att göra syremätningar i värme- & kylsystem. Vi har dokumenterat ett test hur man borde göra för att få korrekta värden.

Det har betydelse hur man utför syremätningar i värme- & kylsystem!

Syremängden anses vara den enskilt största faktorn som påverkar hur korrosivt miljö det i ett kyl- eller värmesystem. Det är ju därför det är så populärt att sätta in en avgasare för att minska syrenivån.

Som ses på de uppmätta värdena så får man helt olika indikation på kvaliteten hos det tekniska vattnet i systemet beroende på hur syremätningen är utförd.

Konsekvensen kan bli att man väljer en åtgärd som kanske inte är fel, men det kanske finns bättre lösningar och sådana som mer kostnadseffektivt ger kyl- och värmesystem som håller längre och har en högre driftsstabilitet.

Även om det är viktigt mäta syrenivån så är det också viktigt att mäta andra parametrar i systemet för att få en komplett helhetsbild av systemets hälsa, som t.ex pH-värde, konduktivitet, och metallhalter, som järn och koppar. (Jfr SIS Handbok för Tekniskt vatten s. 18.)

Test – Best practice för syremätning

Test 2 och Test 3 gjordes vid samma tillfälle. Test 1 är från annat tillfälle och är bara medtagen för att visa vilka höga värden man får med denna inexakta metod.

Vi har vid skilda tillfällen uppmätt liknande resultat i olika anläggningar vilket vi menar bekräftar slutsatserna och trovärdigheten i vår metod.

Test 1 – Syremätning med öppet kärl i en kopp: 3,48 mg/l

Denna metod illustrerar hur fel man kan hamna om man inte är mycket noggrann när man mäter syrenivån i kyl- eller värmesystem.

Här är alltså problemet att syret i luften kommer i kontakt med vattnet när det hälls ner i ett öppet kärl, det blir ett helt felaktigt värde.

Vi märker emellanåt att denna metod fortfarande används av en del driftstekniker som underlag för beslut om justeringar och åtgärder.

Syremätning - Test-1-Så blir det fel

Test 2 – Syremätning med slang under ytan, ”flöda-över-metoden”: 0,46 mg/l

Denna metod är också förhållandevis enkel och föreskrivs i flera handböcker, bl.a. i Handboken för optimerat tekniskt vatten av SIS på s49 under rubriken ”Checklista för mätning”. Man hittar också liknande metoder i flera videos och som utbildning där olika aktörer beskriver hur de jobbar.

Men som test 3 visar når inte denna metod ända fram.

Syremätning - Test-2-Lite bättre

Test 3 – Syremätning i en sluten cell: 0,07 mg/l

Det verkar förhållandevis vanligt att man inte gör mätningen på denna högre och mer exakta nivå.

RISE skriver i en rapport om utmaningen att mäta syrenivåer: ”Syrehalten måste mätas på plats i systemet då systemvattnet annars löser in syre från luften vid provuttaget.”

På Svensk Vattenbehandling gör vi alltid syremätning med denna metod och det ger oss en överlägsen exakthet och möjlighet att ge seriös och trovärdig vägledning när det gäller beslut om justeringar, åtgärder och investeringar.

Syremätning - Test-3-Som det borde utföras

Slutsatser – Seriösa syremätningar ger korrekta värden du kan ta affärsmässiga beslut på

Syremätning kan verka som en liten detalj, men i praktiken säger den mycket om hur ditt system mår. När mätningen görs på rätt sätt – i en sluten och kontrollerad miljö – får du värden du faktiskt kan lita på. Det är först då du ser om det verkligen finns ett problem, eller om systemet fungerar som det ska.

Med rätt metod slipper du felaktiga slutsatser, onödiga ingrepp och kostsamma missförstånd. Vill du vara säker på att dina mätningar ger en rättvis bild, hjälper vi dig gärna att gå igenom förutsättningarna och hitta rätt åtgärder.

Korrekt utförd syremätning ger korrekta beslutsunderlag – så enkelt är det.

Kan vi hjälpa dig?

Kunskapsbank, fler artiklar

Kan vi hjälpa dig?